OpenCart-Hellas 

Η Ελληνική κοινότητα υποστήριξης του Opencart

Δωρεάν επεκτάσεις, τροποποιήσεις (MODs, vQmods) από τα μέλη του forum.
#6083
Μετάφραση Βάσης δεδομένων για τις εκδόσεις OpenCart v3.x.x & v2.x.x

Περιγραφή

Το OpenCart χρησιμοποιεί δύο πηγές για την εμφάνιση μεταφρασμένων κειμένων:
 • Τα αρχεία μετάφρασης. Αυτά είναι κανονικά αρχεία κειμένου που εγκαθίστανται στους φακέλους "admin/language/" και "catalog/language/" και μπορούν να τροποποιηθούν από εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου όπως το notepad++. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτήν την μετάφραση από το Markletplace του OpenCart.com στη διεύθυνση:
  https://www.opencart.com/index.php?rout ... 27s%20Code
 • Τους πίνακες (tables) της βάσης δεδομένων. Εκεί βρίσκονται καταχωρήσεις όπως ονομασίες χωρών, ζώνες χωρών κλπ, τις οποίες μπορείτε να δημιουργήσετε / τροποποιήσετε χειροκίνητα από τη Διαχείριση του καταστήματος. Η παρούσα Ελληνική μετάφραση καλύπτει την αυτόματη μετάφραση της βάσης δεδομένων.

Εγκατάσταση

 1. !!! ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ !!! Πριν κάνετε οποιαδήποτε εισαγωγή στη βάση, πάρτε ένα αντίγραφο της βάσης δεδομένων του OpenCart.
 2. Αποσυμπιέστε τοπικά το αρχείο zip που κατεβάσατε. Στον φάκελο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνονται τρία αρχεία με κατάληξη ".sql". Ανάλογα με το πως θέλετε να διαμορφωθούν οι ζώνες για την Ελλάδα, επιλέξτε να εισάγετε ένα από τα ακόλουθα αρχεία:
  α) OC_DB_Greek_Translation_01_Perifereies_*****.sql - για δημιουργία ζωνών με τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας με κωδικούς ISO (Προτείνεται).
  β) OC_DB_Greek_Translation_02_Nomoi_*****.sql για δημιουργία ζωνών με το παλαιότερο σύστημα 52 νομών της Ελλάδας με κωδικούς ISO.
  γ) OC_DB_Greek_Translation_03_Perifereiakes_Enotites_*****.sql για δημιουργία ζωνών με τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας χωρίς κωδικούς ISO.
 3. Αν κατά την εγκατάσταση του OpenCart είχατε δηλώσει διαφορετικό (πρόθεμα) prefix από το προεπιλεγμένο 'oc_' για τους πίνακες (tables) της βάσης δεδομένων, ανοίξτε το αρχείο ".sql" που επιλέξατε και με έναν επεξεργαστή κειμένου όπως το notepad++ κάντε αναζήτηση και αντικατάσταση με το δικό σας πρόθεμα. (Αν δεν γνωρίζετε το πρόθεμα που έχει δηλωθεί, μπορείτε να ελέγξετε τι είναι δηλωμένο στο αρχείο config.php του OpenCart στην σταθερή DB_PREFIX).
 4. Συνδεθείτε στον πίνακα ελέγχου του λογαριασμού φιλοξενίας σας (cPanel, Plesk, κλπ) και από το εργαλείο διαχείρισης της βάσης δεδομένων (phpMyAdmin, κλπ) επιλέξτε τη βάση δεδομένων του OpenCart. Στο επάνω μενού πατήστε "Import" και στην επιλογή "File to import" πατήστε "Browse". Από το αναδυόμενο παράθυρο, αφού μεταβείτε στον φάκελο του αποσυμπιεσμένου αρχείου, επιλέξτε το αρχείο "OC_DB_Greek_Translation_*****.sql" και πατήστε "GO".
 5. Σημείωση: Αν μετά την εισαγωγή αντιμετωπίσετε πρόβλημα εμφάνισης των νέων δεδομένων (πχ Ζώνες, κλπ), στον φάκελο του OpenCart "system/storage/cache/" διαγράψτε τα αρχεία με πρόθεμα cache.*

Η μετάφραση της βάσης δεδομένων καλύπτει τα πεδία:

 • Ονομασία Ελλάδας
 • Τίτλοι πληροφοριών
 • Κλάσεις μήκους
 • Κλάσεις βάρους
 • Καταστάσεις παραγγελίας
 • Ενέργειες επιστροφής
 • Αιτίες επιστροφής
 • Καταστάσεις επιστροφής
 • Καταστάσεις αποθέματος
 • Θέματα δωροεπιταγής
 • Ελληνικές ζώνες (ανάλογα το αρχείο .sql που επιλέξατε)
 • Ελληνικές ρυθμίσεις: Χώρα Ελλάδα, Ζώνη Αττική, Προεπιλεγμένο νόμισμα Ευρώ, Προεπιλεγμένοι όροι χρήσης.

Ελληνική Μετάφραση Καταλόγου και Διαχείρισης

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την Ελληνική μετάφραση καταλόγου και διαχείρισης για την έκδοση 3.x.x από το κατάστημα extensions του OpenCart.com στην ακόλουθη διεύθυνση:
https://www.opencart.com/index.php?rout ... n_id=33334


Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το υλικό διέπεται από την άδεια χρήσης:

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνής
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άδεια χρήσης, παρακαλώ διαβάστε το πλήρες κείμενο της άδειας creativecommons στη διεύθυνση:
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.el

Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2022
Υποστηριζόμενες εκδόσεις:
v2.0.0.0 ~ v2.3.0.2
v3.0.0.0 ~ v3.0.3.8

OC-DB-Greek-Translation-v3.x.x-v2.x.x-Rev1.7-Peoplescode.com.zip
Πρέπει να συνδεθείτε για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
#6930
Καλησπέρα,

Χρησιμοποιώ το Opencart για πρώτη φορά, και έχω ένα πρόβλημα με την μετάφραση της βάσης δεδομένων. Ακολούθησα τα βήματα εγκατάστασης, αλλά οι καταστάσεις παραγγελίας, ζώνες κ.α είναι κενά. Διέγραψα και τα αρχεία cache όπως γράφετε στο τελευταίο βήμα. Είμαι στην έκδοση 3.0.3.6.
#6937
Καλησπέρα,

Έλεγξε αν έχεις διαφορετικό prefix από oc_. Στις περιπτώσεις αυτές όπως αναφέρεται και στις οδηγίες πρέπει να κάνεις search/replace στο sql αρχείο της μετάφρασης με το δικό σου. Επίσης η μετάφραση της βάσης δεδομένων έχει γραφτεί να εφαρμόζεται σε φρέσκες εγκαταστάσεις που μόλις έχει εγκατασταθεί η δική μας Ελληνική μετάφραση (People's Code) και δεν έχει γίνει καμία μεταβολή. Αν έχεις κάνει μεταβολές μπορεί να μην τις βλέπει.
#7479
Γιατί κάνετε εισαγωγή νέων ζωνών και όχι update ? ( αρχείο με 13 περιφέρειες)

Το DELETE FROM `oc_zone` WHERE `country_id` = '84'; πιθανών θα προξενίσει πρόβλημα σε κάποιον που έκατσε και έπαιξε λίγο με το opencart, έκανε μερικές ρυθμίσεις και έπειτα αποφάσισε να κάνει update στα Ελληνικά όπως και εγώ για παράδειγμα.
Προτείνω την διαγραφή των σειρών 82-97 και την αντικατάσταση τους με το παρακάτω UPDATE
Κώδικας: Επιλογή όλων
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Ανατολική Μακεδονία και Θράκη', `code` = 'A', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1284;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Αττική',            `code` = 'I', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1280;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Βόρειο Αιγαίο',         `code` = 'K', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1287;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Δυτική Ελλάδα',         `code` = 'G', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1291;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Δυτική Μακεδονία',       `code` = 'C', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1292;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Ήπειρος',            `code` = 'D', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1285;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Θεσσαλία',           `code` = 'E', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1290;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Ιόνια Νησιά',          `code` = 'F', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1286;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Κεντρική Μακεδονία',      `code` = 'B', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1282;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Κρήτη',             `code` = 'M', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1283;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Νότιο Αιγαίο',         `code` = 'L', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1289;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Πελοπόννησος',         `code` = 'J', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1288;
UPDATE `oc_zone` SET `name` = 'Στερεά Ελλάδα',         `code` = 'H', `status` = '1' WHERE `zone_id` = 1281;
Στις ίδιες γραμμές υπάρχουν πολλά INSERT INTO τα οποία προκαλούν καθυστέριση στην εισαγωγή. Δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές αλλά με μία εντολή INSERT INTO `table`(...fields....) VALUES(...entry...) η διαδικασία εισαγωγής γίνεται γρηγορότερη.

Κάτι ακόμη, σε ότι έχω άδικο επισημάνετε το μου και αν μπορείτε δώστε και μία μικρή επεξήγηση ή έστω ένα link . Η αλήθεια πως ο προγραμματισμός Database δεν έχει εξεληχθεί πολύ περισσότερο από αυτόν της σχολής.
#7480
Καλησπέρα kainblock,

Ένας λόγος που οι ζώνες πρώτα διαγράφονται αναζητώντας το country_id και μετά εισάγονται από την αρχή με Insert, είναι ακριβώς για να καλύψει τα περισσότερα πιθανά σενάρια που μπορεί κάποιος να έχει κάνει προσθήκες/μεταβολές στις ζώνες. Τι είναι πιο πιθανότερο να έχει αλλάξει, το country_id ή τα zone_id; (ρητορική η ερώτηση)

Ένας άλλος λόγος που τηρείται αυτή η μέθοδος, είναι γιατί στο πακέτο υπάρχουν τρεις εκδοχές της μετάφρασης της βάσης:
α) Ζώνες με τις περιφέρειες της Ελλάδας όπως η default εγκατάσταση αλλά με ISO code.
β) Ζώνες με τους Νομούς της Ελλάδας.
γ) Ζώνες με τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας.

Αν κάποιος εγκαταστήσει μία εκδοχή των ζωνών και θέλει να πειραματιστεί με τις άλλες ζώνες της Ελλάδας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία μέθοδος καθαρισμού των προηγούμενων ζωνών; Αυτό ακριβώς γίνεται λοιπόν με το Delete / Insert.

- Το Update που προτείνεις δεν καλύπτει το ενδεχόμενο αν κάποιος έχει διαγράψει τις default ζώνες της Ελλάδας και έχει προσθέσει άλλες ζώνες δικής του έμπνευσης.

- Για την ταχύτητα που αναφέρθηκες, σε ένα script που τρέχει άπαξ και διαρκεί milliseconds δεν τίθεται θέμα ταχύτητας. Ο λόγος που έχει γραφτεί έτσι το script είναι για να είναι "clean" και να μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης δεν έχει γνώσεις SQL να αφαιρέσει εύκολα κάποια γραμμή χωρίς να του πετάξει σφάλμα.

- Ανέφερες ότι είχες πρόβλημα. Γι' αυτό λέμε στις οδηγίες να λαμβάνετε backup πριν το τρέξετε. Στα 9 χρόνια που κυκλοφορούν οι μεταφράσεις, δεν είχαμε κανένα παράπονο με την υλοποίηση.
#7499
Alexandra έγραψε: 11 Σεπ 2021, 22:58 ......
- Ανέφερες ότι είχες πρόβλημα. Γι' αυτό λέμε στις οδηγίες να λαμβάνετε backup πριν το τρέξετε. Στα 9 χρόνια που κυκλοφορούν οι μεταφράσεις, δεν είχαμε κανένα παράπονο με την υλοποίηση.
Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτικότατη απάντηση :) . Εγώ είχα κάνει 2 - 3 παραγγελίες οι οποίες είχαν ήδη επιλέξει κάποιοι zone ελληνικό γι αυτό και υπήρχε πρόβλημα.
Η προσέγγιση του παραπάνω script είναι σωστή, ωστόσο δεν είναι ένα script που θα το τρέξεις όποια στιγμή θέλεις. Είναι κάτι που πρέπει να έχεις προαποφασίσει πριν λειτουργήσει το κατάστημα και μάλιστα.
Υπάρχει κάποιος οδηγός με ένα to-do list που να περιέχει αυτή και παρόμοιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ένα opencart πριν λειτουργήσει ;
#7503
Επειδή το ερώτημα δεν αφορά τη μετάφραση, καλύτερα άνοιξε νέο θέμα.
#7611
Έχω εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του Opencart και αγόρασα ένα theme. Εάν εγκαταστήσω την Ελληνική γλώσσα απο το market στην διαχείριση δεν θα κάνει και τις αλλαγές στην βάση ? ή μήπως πρέπει να γίνουν χειροκίνητα απο PhpMyAdmin στο WHM?
#7613
danil0 έγραψε: 04 Νοέμ 2021, 12:56 Έχω εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση του Opencart και αγόρασα ένα theme. Εάν εγκαταστήσω την Ελληνική γλώσσα απο το market στην διαχείριση δεν θα κάνει και τις αλλαγές στην βάση ? ή μήπως πρέπει να γίνουν χειροκίνητα απο PhpMyAdmin στο WHM?
Όχι. Αν ανοίξεις το zip θα δεις μέσα ότι απλά προσθέτει στους παρακάτω καταλόγους el-gr τα οποία περιέχουν τα αρχεία της ελληνική μετάφρασης. Δεν κάνει κάποιες αλλαγές στην βάση.
./catalog/language
./admin/language

Οπότε πρέπει να πας στο PhpMyAdmin και να κάνεις εισαγωγή το κατάλληλο SQL αρχείο ανάλογα με το πως θες να εμφανίζονται οι ελληνικές ζώνες στο site σου.

Το ανεβάζω από τα αρχεία κατευθείαν. Όχι από ftp

Καλησπέρα, Αρχικά δοκίμασε να κάνεις αυτό: https:[…]

Καλησπέρα, επίσης. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν ποστάρου[…]

Οχι εγω παρει ολες τις οδηγιες και το εχω διαμορφω[…]

Πριν ζητήσετε βοήθεια στο φόρουμ, παρακαλούμε ελέγξτε αν υπάρχει έτοιμη λύση στο OpenCart Extension Marketplace!