OpenCart-Hellas 

Η Ελληνική κοινότητα υποστήριξης του Opencart

Θέματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του Opencart.
#8485
Καλησπέρα σας.

Είμαι νέος στο opencart καθώς αποφάσισα να μεταφέρω το eshop μου εδώ μετά από άπειρα προβλήματα που αντιμετωπίζω με το woocomerce που μου έφτιαξε εταιρία.
Σημειώνω πως οι γνώσεις μου στο κομμάτι προγραμματισμού είναι πάρα πολύ βασικές αυτή την στιγμή.
Σαν αρχάριος λοιπόν ξεκίνησα εγκαθιστώντας την έκδοση 4.0.2.1 αλλά παρατηρώ πως οι νέες εκδόσεις opencart 4... δεν έχουν αρκετά plugin και σχετικά άρθρα υποστήριξης.
Επίσης ψάχνω plugin από μεγάλες εταιρίες όπως πχ Facebook/Messenger κτλ ή ακόμα και βασικά όπως πχ αντικαταβολής κτλ και σχεδόν όλα ειναι μεχρι έκδοση 3xxx.
Ένα ακόμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το θεωρητικά καλύτερο theme το Journal 3 δεν αναφέρει ούτε αυτό επίσημα την υποστήριξη για opencart 4.χ.χ.χ. παρα μόνο σε ερωτήσεις πελατών.
Γενικά αργούν τόσο πολύ να βγουν plugin για το opencart? Πως αντιμετωπίζονται αλλαγές στις αναβαθμίσεις εδώ?
Π.χ περιμένεις αρκετά μέχρι να είσαι σίγουρος οτι υποστηρίζονται όλα τα εγκατεστημένα plugin και μετα προχωράς σε αναβάθμιση;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη αν κούρασε η όλη ανάλυση.
#8490
Καλησπέρα,

Ρίξε μία ματιά σε αυτήν την ανάρτηση:

viewtopic.php?t=1809

Εκεί συζητάμε το ίδιο ερώτημα που έθεσες. Μέχρι και σήμερα 20/09/2023, αν πρόκειται να πας σε Journal theme, τότε είναι προτιμότερο να στήσεις το κατάστημά σου σε OC 3.0.3.8 και να έχεις παράλληλα και το κεφάλι σου ήσυχο ότι όλες οι επεκτάσεις που μπορεί να χρειαστείς, υποστηρίζονται.

Επειδή έρχεσαι από άλλη πλατφόρμα, να αναφέρω ότι το OpenCart είναι εν γένει σταθερή και ασφαλής εφαρμογή και ο κόσμος που ασχολείται με αυτό, παραμένει με την έκδοση που έστησε αρχικά το κατάστημα για 2-3-4 ή και περισσότερα έτη, χωρίς να απαιτείται αναβάθμιση. Συνήθως αναβαθμίζουμε όταν χρειαζόμαστε τα περισσότερα features που παρέχουν επόμενες εκδόσεις. Άλλος λόγος αναβάθμισης, είναι ότι το περιβάλλον φιλοξενίας μπορεί να μην υποστηρίζει παλαιές εκδόσεις PHP, πάνω στις οποίες έχουν γραφτεί παλαιότερα themes και εκδόσεις OC, που και πάλι, είναι σχετικά εύκολο να γίνουν τροποποιήσεις στον κώδικα για να υπάρχει συμβατότητα.. Έχω πελάτες που ακόμη τρέχουν OC 2.1.0.2, τροποποιημένα να τρέχουν σε PHP 7.3.
#8493
Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Η αλήθεια είναι ότι μετά και από μια επικοινωνία που είχα και για κάποια απαραίτητα plugin, δυστυχώς δεν υποστηρίζεται κανένα από αυτά αυτή την στιγμή. Συνεπώς μάλλον θα πρέπει να επιλέξω την έκδοση 3.0.3.8 όπου εκεί βέβαια θα αντιμετωπίσω τα θέματα του opencart 3 που διαβάζω τις τελευταίες μέρες.
Επίσης έχουν περαστεί ήδη αρκετά προϊόντα στην 4.0.2.1 και στις δύο γλώσσες (GR-EN) οπότε πως θα γίνει η μεταφορά τους στην 3.0.3.8? Μπορούν να γίνουν με κάποιο τρόπο extract και να ανεβούν στην παλιά;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
#8494
Καλησπέρα

Ποια θέματα εννοείς ότι διαβάζεις για την 3.0.3.8;
#8495
Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

Δεν αναφέρθηκα στην συγκεκριμένη έκδοση του opencart αλλά γενιότερα στο OC 3, εννοώντας τις διαφoρές-ελέιψεις σε ορισμένα κομμάτια σε σχέση με το 4 και σε σχέση με την πλατφόρμα που τρέχω εγώ αυτή την στιγμή.
Ήταν καθαρά σχόλιο που αφορά εμένα και την διαδικασία εύρεσης νέων plugin για την 3.0.3.8. και εκ νέου προσαρμογής μου στην συγκεκριμένη έκδοση.

Σήμερα θα εγκαταστήσω την 3.0.3.8 και θα αρχίσω να ετοιμάζω το Project με τα νέα δεδομένα.
Σχετικά με την μεταφορά των προϊόντων έχεις υπόψιν σου πως θα μπορούσε να γίνει απο την 4.0.2.1 στην 3.0.3.8 ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
#8496
Καλησπέρα,

Λύση Α χωρίς εργαλεία (προσωπικά αυτό θα έκανα)
Αν έχεις εμπειρία με διαχείριση βάσεων μπορείς να κάνεις εξαγωγή τη δομή της βάσης των δύο εγκαταστάσεων και να κάνεις diff να δεις τις διαφορές και να προσαρμόσεις τους πίνακες κατηγοριών, προϊόντων, κατασκευαστών βάσει της προηγούμενης δομής της 3.0.3.8. Δεν είναι πάρα πολλή δουλειά. Μετά, κάνεις export τα δεδομένα από τους πίνακες και import στη βάση του 3.0.3.8.

Λύση Β με εργαλεία import/export
Χρησιμοποιείς κάποιο εργαλείο import/export που να υποστηρίζει εκδόσεις 3 και 4 και κάνεις έτσι τη μεταφορά.

Αρχικά δοκίμασε αυτό που είναι free:
https://www.opencart.com/index.php?rout ... sion_id=17

Εναλλακτικά, αυτή είναι εμπορική επέκταση και χρησιμεύει σε διάφορες άλλες χρήσεις, όπως εισαγωγή περιεχομένου από προμηθευτές, κλπ:
https://www.opencart.com/index.php?rout ... n_id=27350
#8500
Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Δοκιμάζω από χτες να τροποποιήσω τις λίστες αλλά δεν έχω καταφέρει ακόμα κάτι. Γενικά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με βάσεις δεδομένων και με δυσκολεύει αρκετά. Απλά θέλω να πειραματιστώ λίγο με τις βάσεις.
Αν δω ότι δεν το καταφέρνω θα κοιτάξω τις άλλες επιλογές.
#8502
Αν δεν έχεις εμπειρία με βάσεις, μην παιδεύεσαι, πήγαινε κατευθείαν στα εργαλεία import.

Εγώ ανέφερα ότι κάνω migration απευθείας από τη βάση, γιατί εργάζομαι σε sites πελατών που ενίοτε δεν τα έχουμε στήσει εμείς από την αρχή. Εκεί, μπορεί να αναφέρει ο πελάτης ότι το site είναι "μαμα", αλλά όταν εξετάσεις τη βάση, να διαπιστώσεις διάφορες πρόσθετες στήλες, που χρειάζεται να αποφασίσεις κατά περίσταση πως και αν θα μεταφερθούν στην δομή της βάσης του νέου site.
#8508
Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

Τελικά προχώρησα με τον χειροκίνητο τρόπο τροποποιώντας τις βάσεις δεδομένων καθώς δοκίμασα και την free εφαρμογή αλλά κατέληξε πολύ χειρότερα καθώς έκανα ολική επανεγκατάσταση του OC.
Πληροφοριακά μου εμφάνιζε error 500 και είχα την ιδέα να αλλάξω την php σε 8,2. Κάτι που κατέστρεψε όλο το Setup και δεν επανήλθε ακόμα και μετα από downgrade της php
Συνεπώς χειροκίνητα πέρασα από τις βάσεις τα προϊόντα όπως επίσης και οι φωτογραφίες , κατηγορίες, banner κτλ.

Απλά αντιμετωπίζω τα εξής προβλήματα:
1) Κάποιες μεταφράσεις χάθηκαν στην μεταφορά (είτε ελληνικά είτε αγγλικά). Επίσης στο 3 αν αλλάξω από τα Settings την γλωσσά του admin μου αλλάζει και τα προϊόντα. Δλδ εμφανίζει μόνο αυτά που είναι διαθέσιμα στην επιλεγμένη γλώσσα.

2) Δεν υπάρχει επιλογή να αλλάξεις γλώσσα με button στον admin όπως υπάρχει στο oc 4 (δεν ξέρω αν αυτή η λειτουργία είναι μόνο του 4)

3) Στο default theme, όταν μπαίνω σε μία κατηγορία προϊόντων, ενώ γράφει 50 προϊόντα, μου εμφανίζει μόνο την πρώτη σελίδα. με 5 πχ προϊόντα. Επίσης όταν πατάω "δείτε τα όλα" εμφανίζει τις υποκατηγορίες σαν τίτλους στο πάνω μέρος αλλά άδεια την υπόλοιπη σελίδα. Εκεί που θα έπρεπε δλδ να εμφανίζει όλα τα προϊόντα.

Έχει να κάνει με κάποιο σφάλμα στην μεταφορά; Μήπως λείπει κάτι από την βάση που δεν πέρασα;

*Δεν έχω περάσει την βάση tων seo_url και την _language καθώς νομίζω ότι θα μπλεχτεί το σύστημα λόγο βασικών διαφορών στην δομή. Επίσης δεν μετέφερα κάποιες άλλες που θεωρώ ανούσιες καθώς δεν έγιναν κάποια ιδιαίτερα Settings στο oc 4
#8509
Καλησπέρα,

Μία αλλαγή έκδοσης PHP δεν δημιουργεί μη αναστρέψιμα προβλήματα, εκτός αν πήγες να εγκαταστήσεις επέκταση που δημιουργεί κατά την εγκατάσταση πίνακες ή events και έβαλε σφάλμα και δεν ολοκλήρωσε σωστά την εγκατάσταση. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και μετά το πρόβλημα, αλλά θέλει σχετική εμπειρία σε PHP.

Από αυτά που περιγράφεις, ή δεν έκανες σωστά τη μεταφορά ή σε κάποια από τις δύο εγκαταστάσεις OpenCart έκανες εγκατάσταση Ελληνικών πάνω από μία φορά, τότε το ID της Ελληνικής γλώσσας μπορεί να διαφέρει από εγκατάσταση σε εγκατάσταση.

Προτείνω να ελέγξεις τα ID των Ελληνικών και Αγγλικών στον πίνακα language, αν αντιστοιχούν σωστά με τα IDs γλώσσας στα δεδομένα του πίνακα product_description.

Στην 3.x η γλώσσα της διαχείρισης ορίζεται από τις ρυθμίσεις και δεν αλλάζει on the fly.

Καλημέρα, Για κάτι απλό υπάρχουν μερικές έτοιμες […]

Καλημερα σας, Ευχαριστω πολυ για την απάντηση !

checkout - success

Ευχαριστώ πολυ!

Ευχαριστώ πολύ. Αν άλλαξε η IP, εκεί οφείλεται […]

Πριν ζητήσετε βοήθεια στο φόρουμ, παρακαλούμε ελέγξτε αν υπάρχει έτοιμη λύση στο OpenCart Extension Marketplace!