Σελίδα 1 από 1

Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2022, 20:22
από Luke1930
Καλησπέρα, θα ήθελα να θίξω ένα λεπτό ζήτημα που συζητούσα με πελάτες μου και θα ήθελα γνώμες, εμπειρίες κλπ. πάνω σε αυτό.
Αφορά την παραβίαση (κλοπή) πνευματικών δικαιωμάτων, που μπορούν να υποστούν κάποιοι (επαγγελματίες) που διατηρούν ηλεκτρονικό κατάστημα, από κάποιον τρίτο επαγγελματία με σκοπό την χρήση (οικειοποίηση) σε δικό του eshop
Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν; Υπάρχει σχετική εμπειρία;

*(απολογούμαι στην περίπτωση λανθασμένης τοποθέτησης του θέματος :) ).
Σας ευχαριστώ.

Re: Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2022, 22:36
από Alexandra
Καλησπέρα,

Δεν πειράζει, στο τέλος της κουβέντας θα το μεταφέρω στο Opencart-Hellas Cafe.
Αναφέρεσαι σε χρήση εικόνων ή περιεχομένου από τρίτους;

Re: Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμ 2022, 15:42
από Luke1930
Αναφέρομαι σε χρήση και εικόνων, αλλά και κειμένου (τίτλοι προϊόντων). Πρόκειται για προϊόντα που εμπορεύονται οι πελάτες μου αποκλειστικά απ' ότι με ενημέρωσαν χωρίς να δοθεί άδεια σε τρίτους. ΦΥΣΙΚΑ!

Re: Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμ 2022, 16:20
από Alexandra
Αρχικά θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του site και να του ζητήσετε να αφαιρέσει το περιεχόμενο που αντέγραψε από το site σας. Υπάρχει κόσμος που επιχειρεί διάφορα με τη λογική του αν πιάσει... Αν επικοινωνήσατε και δεν συνεργάζεται, θα χρειαστεί να αποταθείτε σε νομικό σύμβουλο που ειδικεύεται σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Θα πρέπει να μπορείτε να αποδείξετε με κάποιον τρόπο ότι το περιεχόμενο ήταν αρχικά δικό σας και λήφθηκε εκ των υστέρων από τρίτο.

Αν ο πελάτης σας είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος, οι εικόνες που λάβατε είναι μόνο για αποκλειστική χρήση στο δικό σας site; Διαθέτετε κάποιες πρωτότυπες εικόνες υψηλότερης ανάλυσης από αυτές που μπορεί να παρουσιάσει τρίτος ή/και log files με IPs από scraping (είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο υπεύθυνος αν χρησιμοποιούνται proxy servers, αν και υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που το κάνουν ευθαρσώς με cloud IP από Hetzner).

Re: Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμ 2022, 21:18
από Luke1930
Το πιο σοβαρό σε όλη την υπόθεση, βρίσκεται στο γεγονός πως έγινε κλοπή των τίτλων των προϊόντων για να τα εκμεταλλευθεί εμπορικά κάποιος τρίτος. Τα προϊόντα αυτά, με τους αντίστοιχους τίτλους που τα συνοδεύουν τα εμπορεύεται αποκλειστικά ο πελάτης μου.

Για το σημείο του αν γίνετε αποκλειστική χρήση των φωτογραφιών μόνο στο eshop του πελάτη μου (που με ρωτήσατε), θα σας πω ότι ο πελάτης μου έχει τα εν λόγω προϊόντα καταχωρημένα στην γνώστη σε όλους μας μηχανή σύγκρισης τιμών (δεν θέλω να αναφέρω το όνομα) και κατ’ επέκταση είναι ανεβασμένες και οι φωτογραφίες των προϊόντων (σε χαμηλότερες όμως αναλύσεις από τις original).

Το αίτημα που αναφέρετε, για την απευθείας επικοινωνία με την επιχείρηση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και με τον πάροχο που φιλοξενεί το σάιτ της επιχείρησης αυτής; (Ως κοινοποίηση του ζητήματος). Επίσης πως μπορεί να γίνει απόδειξη ότι τα προϊόντα προ υπήρχαν στο web (στο eshop του πελάτη μου), πριν τα κλέψει η άλλη επιχείρηση;

Re: Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε: 20 Νοέμ 2022, 15:41
από Alexandra
Ως αποδεικτικό στοιχείο για το ποια επιχείρηση εμπορεύθηκε πρώτη κάτι, ενδέχεται να είναι τα παραστατικά, τιμολόγια ή αποδείξεις.

Εφόσον οι εικόνες που στέλνετε στο Feed είναι χαμηλότερης ανάλυσης και έχετε μόνο εσείς τα αρχεία υψηλής ανάλυσης, ενδέχεται και αυτό να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο.

Όλοι οι πάροχοι, έχουν σχετική ρήτρα στους όρους τους που αναφέρει ρητά ότι ο φιλοξενούμενος, είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει τον πάροχο σε περίπτωση που εγερθεί αγωγή ή άλλη αξίωση εναντίον του παρόχου από τρίτους, εξαιτίας πράξεων του φιλοξενούμενου. Άρα ο πάροχος είναι καλυμμένος νομικά και το αν θα μπει στη διαδικασία να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς σας ή/και αν θα προβεί σε ενέργειες επίλυσης του προβλήματος, εξαρτάται κατά περίσταση από την πολιτική του εκάστοτε παρόχου.

Χωρίς να αποτελεί νομική συμβουλή, αλλά προσωπική άποψη, νομίζω είναι καλύτερα, αν ο τρίτος δεν ανταποκριθεί στο αίτημα σας για άμεση αφαίρεση του σχετικού περιεχομένου, οι περαιτέρω ενέργειες και διαδικασίες, να εκπονηθούν από τον νομικό σας σύμβουλο.