OpenCart-Hellas 

Η Ελληνική κοινότητα υποστήριξης του Opencart

Θέματα που αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του Opencart.
Καλησπέρα στην παρέα. Πολύ όμορφο/λιτό forum, το ανακάλυψα πριν λίγο μέσω του Opencart forum. Πραγματικά ωραία δουλειά.

Έβαλα ένα thread και "εκεί" και το βάζω και εδώ προσθέτοντας μία παραπάνω απορία σχετικά με τη ρύθμιση για τα geo zones κλπ.

Η αρχική απορία :

Η ερώτηση/απορία μου είναι η εξής.

Το site θα είναι στα αγγλικά και θα στοχεύει στο Αγγλόφωνο κοινό. Όμως επειδή υπάρχει όλο το copy όλων των προϊόντων και στα Ολλανδικά θα ήθελα σε μετέπειτα στάδιο, όχι από την αρχή, να ενεργοποιήσω την Ολλανδική γλώσσα.

Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Στήνω το μαγαζί και στις δύο γλώσσες και αφήνω την Ολλανδική στην άκρη μέχρι να είμαι έτοιμος να την λανσάρω; 'Η στήνω τη μία από τις δύο γλώσσες και όταν θέλω απλά ενεργοποιώ την δεύτερη και βάζω το περιεχόμενο;

Επειδή από όσο θυμάμαι, και βλέπω, είναι υποχρεωτικό όταν έχεις ενεργοποιημένες πάνω απο μία γλώσσες να βάλεις περιεχόμενο για όσες γλώσσες έχεις, και αυτό προς το παρόν δε με βολεύει!

Επίσης, αυτό αφορά και τρίτη και τέταρτη γλώσσα στο μέλλον πέρα απο τα Ολλανδικά, οπότε θα ήθελα να το στήσω όσο πιο σωστά γίνεται εξαρχής για να μην τρέχω μετά.

Η δεύτερη απορία :

Θέλω να στέλνω μόνο στην Ευρώπη. Τα μεταφορικά έξοδα θα είναι διαφορετικά ανά χώρα αλλά δε θα βασίζονται στο βάρος, θα είναι flat για κάθε χώρα δηλαδή.

Πως γίνεται να σβήσω από τη λίστα όλες τις "άσχετες" χώρες στις οποίες δε θέλω να στέλνω; Προσπάθησα να σβήσω μία μία τις γεωγραφικές περιοχές και μετά τις χώρες ( γιατί οι χώρες δεν σβηνόντουσαν αν οι περιοχές δεν είχαν σβηστεί πιο πριν ) αλλά πιστεύω πως υπάρχει πολύ πιο εύκολος τρόπος τον οποίο δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω.

Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη :)
Καλημέρα, καλωσόρισες στην Ελληνική κοινότητα OpenCart.

- Ξεκίνα με μία γλώσσα και έπειτα προσθέτεις και άλλες.

- Χρειάζεσαι είτε μία fix μέθοδο αποστολής που να υποστηρίζει πολλές γεωγραφικές ζώνες ή να χρησιμοποιήσεις την αποστολή βάσει βάρους με κάποιες τροποποιήσεις όπως περιγράφω παρακάτω.
α)Στην αποστολή βάσει βάρους, στις χρεώσεις της κάθε ζώνης δήλωσε:
1000:το-ποσό-χρέωσης-αποστολής-για-τη-ζώνη
Έτσι για βάρος έως 1000 κιλά θα χρεώνει το ίδιο ποσό.
β) Άνοιξε το αρχείο γλώσσας catalog/language/english/shipping/weight.php
και μετονόμασε τον τίτλο της αποστολής σε ότι θέλεις.
γ) Αν στο checkout θες να εμφανίζεται μόνο η γεωγραφική ζώνη πχ Αγγλία και να μην δείχνει βάρος, άνοιξε το αρχείο catalog/model/shipping/weight.php
και στην γραμμή 43 το
Κώδικας: Επιλογή όλων
'title'        => $result['name'] . '  (' . $this->language->get('text_weight') . ' ' . $this->weight->format($weight, $this->config->get('config_weight_class_id')) . ')',
κάνε το
Κώδικας: Επιλογή όλων
'title'        => $result['name'],
-Τις χώρες που δεν θες, δεν χρειάζεται να τις σβήσεις. Μπορείς να απενεργοποιήσεις μία μία από τη διαχείριση. Εναλλακτικά για πιο γρήγορα, μπορείς να τρέξεις μία εντολή από το phpMyadmin δίνοντας status 0 και να απενεργοποιήσεις όλες τις χώρες και μετά από τη διαχείριση να ενεργοποιήσεις μόνο αυτές που χρειάζεσαι.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Θα δοκιμάσω αυτό με το shipping λογικά αύριο που θα έχω τελειώσει με το import των προϊόντων και με το που λύσω 1-2 θέματα που έχουν παρουσιαστεί ( η αληθεια είναι ότι περίμενα περισσότερα αλλά φρόντισα να μη το γεμίσω με plugins παρά μόνο με τα άκρως απαραίτητα γιατί δεν έχει νόημα ).

Αν αλλάξω τα αρχεία που λες, σε επερχόμενο update του theme ή του opencart, θα πρέπει να τα ξανααλλάξω;

Επίσης άλλη μία απορία :

Ψάχνω για ένα multi language SEO plugin και ένα plugin για cache. Με μία γρήγορη ματιά είδα πως το nitropack έχει και τις δύο λύσεις σε μία και είναι αρκετά δημοφιλές. Ποια θα ήταν η δική σου πρόταση; Είναι τόσα πολλά και το feedback τόσο πολύ σε πολλά από αυτά που και δεν ξέρεις τι να διαλέξεις αλλά και βλέπεις ένα σωρό διαφορετικών προβλημάτων από εγκατάσταση σε εγκατάσταση.

Ενδεικτικά, το setup μου είναι σε apache με nginx ως reverse proxy, και ακόμα και χωρίς κάποια cache ενεργοποιημένη ( π.χ. από το journal theme που έχω εγκατεστημένο ) η απόδοση του είναι σχετικά ικανοποιητική. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες π.χ. για τον apache που μπορούν να κάνουν τη σελίδα πιο γρήγορη χωρίς την ανάγκη αγοράς/εγκατάστασης ξεχωριστού plugin;
Αν αλλάξω τα αρχεία που λες, σε επερχόμενο update του theme ή του opencart, θα πρέπει να τα ξανααλλάξω;
Ναι, γι' αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε vqmod.
Με μία γρήγορη ματιά είδα πως το nitropack
Δεν το έχω δοκιμάσει. Προέρχεται όμως από σοβαρή ομάδα.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες π.χ. για τον apache που μπορούν να κάνουν τη σελίδα πιο γρήγορη χωρίς την ανάγκη αγοράς/εγκατάστασης ξεχωριστού plugin;
Ναι, αν δεν χρησιμοποιείς κάποιο control panel (cpanel/plesk) μόνο με τον Nginx (χωρίς Apache), θα έχεις καλύτερη απόδοση και καλύτερη κατανάλωση μνήμης. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κάποιον μηχανισμό caching όπως Opcache + APCu για php 5.4 και άνω ή APC για παλαιότερες εκδόσεις php.
Opencart-Hellas έγραψε: Ναι, γι' αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε vqmod.
Αυτό δεν εγκαταλήφθηκε πλέον με την 2η έκδοση του Opencart; Ή τα έχω μπερδέψει; Συνήθως κρατάω backups των αλλαγμένων αρχείων έτσι κι αλλιώς μετά από κάθε αλλαγή, απλά για να μην νταντεύω συνέχεια το opencart και τα plugins του, είναι αντι-παραγωγικό. ( Και στην οποιαδήποτε πλατφόρμα δηλαδή, το opencart δεν αποτελεί εξαίρεση )
Δεν το έχω δοκιμάσει. Προέρχεται όμως από σοβαρή ομάδα.
Για αυτό και το σκέφτομαι να σου πω την αλήθεια. Όπως και με το theme που διάλεξα, ενώ είχα βάλει στο μάτι κάποιο άλλο για αγορά, είδα πως είχα αγοράσμένο το Journal από το 2013 και το είχα ξεχάσει, και πλέον είδα πως είναι το best selling και με μερικές καλές προσθήκες και ομολογουμένως καλό support, όσο τους είχα χρειαστεί παλιότερα και είχα ρωτήσει κάποια πράγματα, άσχετα αν τελικά δεν έστησα το opencart τότε.

Ναι, αν δεν χρησιμοποιείς κάποιο control panel (cpanel/plesk) μόνο με τον Nginx (χωρίς Apache), θα έχεις καλύτερη απόδοση και καλύτερη κατανάλωση μνήμης. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις κάποιον μηχανισμό caching όπως Opcache + APCu για php 5.4 και άνω ή APC για παλαιότερες εκδόσεις php.
Με cPanel είμαι πλέον. Το έχω στήσει και σε server με nginx ως webserver και όχι ως proxy που είναι τώρα και η ταχύτητα ήταν όντως αλλού, όπως φυσικά και η διαχείριση/κατανάλωση της μνήμης, που εκεί υπερτερεί ο nginx κατά πολύ. Τώρα επειδή είμαι σε managed λύση είπα να πάω στα σίγουρα και να μη σκαλίζω σχεδόν τίποτα απ'τα βασικά components γιατι δεν έχει νόημα.

Θα δοκιμάσω την πρόταση που μου είπες και θα αναφέρω αποτελέσματα! :)
Αυτό δεν εγκαταλήφθηκε πλέον με την 2η έκδοση του Opencart; Ή τα έχω μπερδέψει;
Είναι παράλληλο project. Το OCMOD που περιλαμβάνεται στο OpenCart 2.χ.χ. είναι μία πιο ελαφριά έκδοση του vQmod.Εγώ εξακολουθώ να χρησιμοποιώ το vQmod γιατί με βολεύει καλύτερα
Τώρα επειδή είμαι σε managed λύση είπα να πάω στα σίγουρα και να μη σκαλίζω σχεδόν τίποτα απ'τα βασικά components γιατι δεν έχει νόημα.
Συμφωνώ, πλέον η μνήμη και η επεξεργαστική ισχύς είναι τόσο φθηνές που συμφέρει καλύτερα από οικονομικής άποψης να αφιερώνει κανείς χρόνο στο να φέρνει έσοδα στην επιχείρηση του από το developing από το να σπαταλάει χρόνο να ψάχνει πως να κάνει τα μηχανάκια του πιο αποδοτικά...
Μία νέα απορία που δεν έχω καταφέρει να λύσω ( στο μυαλό μου πρώτα και κύρια ) :

Το site που στήνω θα κάνει drop shipping και θα βασίζει το stock του σε αυτό του προμηθευτή.

Ο προμηθευτής δεν δίνει το πόσα κομμάτια υπάρχουν στο stock αλλά μόνο αν είναι σε stock, αν δεν είναι σε stock και τέλος αν το προϊόν έχει critical ( low ) stock.

Η πιο συνηθισμένη περίσταση είναι το 99% των προϊόντων του να είναι σε stock, και μάλιστα σε μεγάλη επάρκεια. Πολλές φορές όμως επειδή κάποιοι κωδικοί φεύγουν σαν καραμέλες, το stock σε αυτούς είτε πέφτει επικίνδυνα είτε βγαίνει εκτός.

Εγώ στο κατάστημα όπως το έχω στήσει τώρα, και για την ευκολία του να κάνω import τα προϊόντα με περιγραφές/options κλπ, έβαλα πως ΔΕΝ θέλω να κάνει subtract το stock και έθεσα 500 κομμάτια στον κάθε κωδικό.

Επίσης, μπορώ να συνδέσω μέσω php εντολής την βάση του προμηθευτή με την δική μου ώστε να παίρνει την πληροφορία για το stock και να ενημερώνει τη βάση μου.

Τι επιλογές έχουμε σε αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι είναι σχετικά σημαντικό όταν ένα προϊόν δεν έιναι σε stock να μην μπορεί καν να αγοραστεί/προστεθεί στο cart από τον πελάτη;

Σημείωση : Η ανανέωση/ενημέρωση από τον προμηθευτή γίνεται βάση sku το οποίο έχω καταχωρήσει αυτούσιο στα προϊόντα μου και ενδέχεται να αφορά και product options ( πχ εσώρουχα ), και για να λύσω το θέμα με τα options θα εγκαταστήσω ένα plugin το οποίο προσθέτει sku στα options για να είναι όλα όσο σωστότερα γίνεται.
Επίσης, μπορώ να συνδέσω μέσω php εντολής την βάση του προμηθευτή με την δική μου ώστε να παίρνει την πληροφορία για το stock και να ενημερώνει τη βάση μου.
Συνήθως οι προμηθευτές παρέχουν τον κατάλογο με τα προϊόντα τους που περιλαμβάνει και το απόθεμα με κάποιο xml feed που μπορείς να εισάγεις στο κατάστημα με τα κατάλληλα extensions. Ο δικός σου προμηθευτής προσφέρει κάτι τέτοιο;
Καλησπέρα, ναι έχω τέτοιο feed. Είτε σε xml είτε σε csv/xls μορφή.

Απλά δεν δίνει το ακριβές απόθεμα ( π.χ. Ο Χ κωδικός έχει 5 τεμάχια, αλλά λέει πως ο Χ κωδικός είναι/δεν είναι/έχει πολύ λίγο απόθεμα ), μόνο αυτές τις τρεις επιλογές δηλαδή.
Από την στιγμή που δεν περιλαμβάνετε στο XML οι ποσότητες το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μετονομάσεις τα είναι/δεν είναι/έχει πολύ λίγο απόθεμα σε εικονικές ποσότητες. πχ το είναι να μετονομαστεί σαν 100 το δεν είναι σε 0 και το πολύ λίγο σε 1.

Σε ευχαριστώ πολύ! Δεν έχω την γνώση.

Πριν ζητήσετε βοήθεια στο φόρουμ, παρακαλούμε ελέγξτε αν υπάρχει έτοιμη λύση στο OpenCart Extension Marketplace!